Hürriyetçi Eğitim Sen Tokat Şubesi'nden Milli Eğitim’e Tepki
Hürriyetçi Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili 81 İlde ortak basın açıklaması düzenledi.
12/06/2024 14:03 | Son Güncelleme : 03/12/2024 17:07 | Super Admin | Görüntülenme: 186
Tokat’ta açıklama Karşıyaka PTT Şubesi önünde gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından Bakanlığın Öğretmenlere yolladığı önlükler, yanlışlıklara dikkat çekme adına Milli Eğitim Bakanlığına iade edildi.
Hürriyetçi Eğitim Sen Tokat Şube Başkanı ve sendika üyelerinin hazır bulunduğu basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Seyfi Karslı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adında yeni bir müfredat hazırlandığını ancak müfredatın 10 yılda hazırlandığı iddia edilmesine rağmen müfredatta öğretmenlerin fikrinin alınmadığının açık olduğunu söyledi.
Karslı, "İkincisi ise Öğretmenlik Meslek Kanunun öğretmenlerin tüm itirazlarına rağmen 14.02.2022 tarihli 31750 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anayasa Mahkemesi 13/7/2023 tarihinde ÖMK’nin bazı maddelerini iptal etmiştir." dedi.
"CEZALARIN BULUNDUĞU AMA ÖDÜLÜN BULUNMADIĞI BİR KANUNLA KARŞI KARŞIYAYIZ"
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, öğretmenlerin görüşlerini almadan, yeni ÖMK düzenlemesini hazırlayarak TBMM’ye göndermeye çalıştığını söyleyen Karslı, "Hazırlanan ÖMK ile çalışma koşullarının, ekonomik ve sosyal hakların düzeltilmesi beklenirken cezaların bulunduğu ama ödülün bulunmadığı bir kanunla karşı karşıyayız. Milli Eğitim Eski Bakanı Mahmut Özer’in bakanlığı döneminde uzman öğretmenlik unvanı için “10 yıl görev şartını 5 yıla düşüreceğiz” başöğretmenlik unvanı için ise “uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartını kaldırıyoruz” açıklaması ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, Öğretmenler Odası Buluşmalarında, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik süre şartının azaltılacağını ifade etmesine rağmen, kanun taslağında kariyer basamakları eski haliyle devam etmektedir. Aynı kanun taslağına göre; Milli Eğitim Akademisi kurulacağı, atama bekleyen öğretmenlerin KPSS sınav puanına göre akademide eğitim aldıktan sonra ve başarılı olmaları durumunda öğretmen olma şartı getirilmektedir." diye sözlerine devam etti.
HÜRRİYETÇİ EĞİTİM SEN'İN TALEPLERİ
Temel taleplerini sıraladı: Uzman ve Başöğretmenlik tazminatları emekliliğe yansıtılmalıdır. Daha önce verilen söz gereği Uzman Öğretmenlik başvuru süresi 5 yıla Başöğretmenlik için 10 yıla düşürülmelidir. Uzman ve Başöğretmenlik için sınav şartı kaldırılmalıdır. Ek ders ücretleri %100 oranında artırılmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması kaldırılmalı ve kadrolu istihdam modeline geçilmelidir. En düşük öğretmen maaşı yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlere tazminat ödenmelidir. Kamuda ilk işe alımlarda Mülakat uygulamasına son verilmelidir. Öğretmen atamalarında KPSS puan üstünlüğü tek kriter olmalıdır."
Açıklamanın ardından Bakanlığın Öğretmenlere yolladığı önlükler, yanlışlıklara dikkat çekme adına Milli Eğitim Bakanlığına iade edilmek üzere Karşıyaka PTT Şubesinden bakanlığa gönderildi.